Gummistøvler er en Seriøs Modebeslutning

Selv når man går rigtigt meget op i mode, så kan man godt have nogle områder af sin påklædning, som man er lettere blind overfor. Det er helt almindeligt: specielt fordi modebranchen som hele har en tendens til at overse visse områder. Et af de områder som ofte bliver overset er Gummistøvler. Det er der nogle ganske gode grunde til. Der er dog også grund til, at du du skal betragte gummistøvler som en seriøs modebeslutning.

Grunden til at modebranchen har en tendens til at overse gummistøvler er, at de typisk anses værende et praktisk værktøj. Det meste andet tøj tjener selvfølgeligt også et praktisk formål, men det er ikke rigtigt essensen af dem. En moderigtig kjole dækker selvfølgeligt kroppen, og tjener altså sit praktiske formål. Det er dog ikke dens evne til at dække kroppen der gør, at vi vælger den kjole frem for en anden. Når vi snakker modetøj, så tages løsningen af et praktisk problem som en selvfølge, mens designet er det, der driver købsbeslutningen.

Fordi gummistøvler primært ses som en praktisk løsning, der holder fødderne tørre og varme når det regner, så har moden ikke rigtigt fokuseret på det område. Gummistøvler er svære at gøre attraktive: det er langt nemmere at designe en flot kjole eller et par flotte sko. Gummistøvler er først og fremmest praktiske, og ingen er villige til at gå på kompromis med deres funktion, for at de skal være flottere. Det sætter altså en masse begrænsninger for modedesignerne, og det er ikke noget, som kreative sjæle generelt synes om.

I de fleste lande er det ikke et stort problem. Når det engang imellem regner, så tager man bare et par gummistøvler på, og tænker ikke det store over hvordan de ser ud. Det er en praktisk løsning på et midlertidigt problem, og ingen bedømmer dit udseende ud fra dine gummistøvler. Så både købere og designere har valgt at trække på skuldrene og ignorere gummistøvlerne.

Men her i Danmark står det anderledes til. Her regner det nemlig 152 dage om året – altså godt og vel 40% af tiden! Når gummistøvler er en del af ens påklædning så ofte, så er det pludseligt værd, at have et par moderigtige gummistøvler på. Heldigvis har vi danske designere der kender det danske værd, og derfor forstår hvor vigtigt det er, med moderigtige gummistøvler. Ilse Jacobsen er en af de danske designere der virkeligt har formået at revolutionere gummistøvlens design, uden at gå på kompromis med dens funktion.

Det er nok ikke nogen overraskelse at danskerne er vilde med Ilse Jacobsens gummistøvler. Det virker dog også sandsynligt at de vil vinde frem på den internationale bane. Hvorfor skulle folk nøjes med et par kedelige gummistøvler til de regnfulde dage, når de kan købe et par fra Ilse Jacobsen med et smart og moderne look?