Pasformen er Kernen til Plus Size Mode

Modebranchen har længe været kritiseret for deres fokus på ultra tynde modeller. Det er på ingen måde let, at blive model. Det kræver hårdt arbejde og dedikation. Og så har det – i hvert fald før i tiden – også krævet en usund tilgang til mad og krop. Det er selvfølgeligt muligt at være tynd og sund på samme tid. Men modebranchen pressede definition af ”tynd” så meget, at det nærmest var umuligt at leve op til standarderne, uden at sætte sit helbred over styr.

De lyttede dog heldigvis til kritikken, og i dag er modebranchen et lidt sundere sted at arbejde. Man kan godt være model som ”normal-vægtig”, og der er også begyndt at være plads til plus size modeller. Det sidste var dog lidt af en udfordring: designerne undervurderede nemlig opgaven.

Os der er lidt større en gennemsnittet har længe døjet med at finde flot tøj. Da modebranchen udelukkende fokuserede på de helt tynde modeller var plus size slet ikke i deres tanker. De designede efter den meget tynde krop, og justerede så størrelsen lidt op, så folk med en mere gennemsnitlig figur også kunne passe kjolen. Det fungerede okay for de fleste. Tøjet blev dog ikke lanceret i plus size: og derfor var modetøj nærmest umuligt at finde i store størrelser. Der var selvfølgeligt nogle tøjproducenter der var opmærksomme på efterspørgslen, og derfor producerede tøj i store størrelser. Problemet er, at det ikke som sådan var modedesignere der stod bag disse designs. Det gjorde at tøjet ofte var fantasiløst og kedeligt. Der var derudover en generel tendens til, at plus size tøjet dengang dækkede kroppen. Både designerne og køberne af tøjet havde en idé om, at en stor krop var noget at skamme sig over. Tøjet blev derfor designet på en måde, der forsøgte at skjule de ekstra kilo. Den tilgang gjorde ofte tøjet decideret grimt. Men der var ikke andre muligheder, så man måtte jo købe det, der var.

Men nu er der endelig begyndt at ske noget! Modedesignerne er vågnet op, og mange er begyndt at lancere plus size kollektioner. Der er endda mærker som zoey der har specialiseret sig i moderigtigt tøj til store kvinder. Det interessante er, hvad de fandt ud af, i den proces. Først og fremmest fandt de ud af, at man ikke bare kunne gøre den lille kjole større. Det fungerer ikke: en kjole er nødt til at designes fra bunden af. Derudover kunne de hurtigt se, at tøjet ikke skulle forsøge at skjule kroppen. Ikke bare kan det ikke rigtigt lade sig gøre: det er også en forkert tilgang til vores krop. Vi skal ikke skamme os over kroppen, uanset hvordan den ser ud! Moderigtigt tøj til store kvinder skal altså fremhæve kurverne. Designerne lærte hurtigt, at pasformen er kernen til moderigtigt plus size tøj.