Det danske boligmarked er langt hen ad vejen et frit marked, der lader sig styre af udbud og efterspørgsel. Der er selvfølgeligt en række regler og nogle lovmæssige værktøjer der gør, at markedet reguleres til en vis grad, og markedskræfterne derfor ikke står helt alene. Markedet er dog frit nok til, at man meget hurtigt kan lære nogle interessante ting, ved at studere dets udvikling.
Traditionelt set har købet af en bolig været noget, man som privat køber klarede helt selv. Når man køber en bolig til privat brug, så er det jo typisk fordi, at man gerne vil bo i den specifikke lejlighed, eller det specifikke hus. Det kræver ikke en uddannelse i bygningsteknik eller investering for at kunne kigge på en bolig, og vurdere om man ville blive glad for at bo der eller ej. Det virker altså okay fornuftigt, at man som ”almindelig” dansker kan kigge på de forskellige muligheder, og så lægge sine penge der, hvor man selv mener man får mest for dem.
Det er da også en tilgang der har virket ganske fornuftigt de sidste par årtier. Massevis af mennesker har købt boliger med udgangspunkt i deres personlige behov, og en smule intuition, og har gladelig boet i disse boliger i årevis. Men vi skal huske på, at boligmarkedet er levende: det er i evig forandring. Enhver handel har en indflydelse på de fremtidige handler, og det betyder at trends sjældent varer ved. Det gælder også denne trend med, at private mennesker køber en bolig, udelukkende ud fra deres mavefornemmelse: det er ikke længere en tilgang, der er i købers bedste interesse.
Boligmarkedet er nemlig anderledes i dag, end det var dengang. Før i tiden kunne de fleste mennesker se frem til at eje deres egen bolig, før de blev 35 år. Som hovedregel så fik man hurtigere sin egen bolig, hvis man tog en længere videregående uddannelse, men det var ikke nødvendigt.
I dag har rigtigt mange faktorer gjort, at dette ikke længere er tilfældet. Hvis man ikke har en længere videregående uddannelse, så er chancen for at man nogensinde ender med at eje sit eget hjem blevet betydeligt mindre. Selv med en god uddannelse i hånden kan det godt være en udfordring: specielt hvis man samtidig er lidt kræsen med hvor man gerne vil bo.
Tilsammen gør alle disse ændringer, at et hjem ikke længere bare er noget man køber. Det er noget man investerer i. Du er nødt til at tænke på din bolig som en investering, da det er den bedste chance du har for rent faktisk at ende med at eje dit eget hjem. Gode investeringer er som bekendt ikke noget man gør ud fra mavefornemmelser og intuition: det kræver professionel omtanke og indsigt. De moderne forhold på boligmarkedet gør altså, at boligkøbere i stigende grad er begyndt at benytte sig af Køberrådgivning. Ved at få en professionel ind over beslutningen kan man sikre sig, at ens boligkøb er en fornuftig investering, der også giver mening på langt sigt.