Så Vigtigt er Designet på Sikkerhedssko

Når man har et job, hvor der bliver flyttet rundt på mange tunge ting, så er sikkerhedsudstyr virkeligt vigtige. Der er altid risiko for at noget går galt, og når det sker, så er sikkerhedsudstyret det eneste der kan redde én. Vi kan ikke helt undgå, at uheld opstår: der er simpelthen for mange bevægelige dele. Man bør selvfølgeligt gøre hvad man kan for, at nedbringe mængden af uheld, og gøre arbejdspladsen så sikker som muligt. Vi er dog samtidig nødt til at erkende, at den aldrig bliver 100% sikret – og derfor er sikkerhedsudstyret vigtigt. Når uheldet er ude, så kan det rette udstyr sikre, at vi ikke kommer alt for alvorligt til skade.

En af de mest udbredte former for sikkerhedsudstyr på arbejdspladsen er sikkerhedssko. De fleste har nok hørt om sikkerhedssko, og rigtigt mange ejer selv et par. Det er et meget simpelt koncept: det er almindelige sko, der blot er designet med ekstra sikkerhedsfunktioner. Stort set alle sikkerhedssko har armering der, hvor ens tæer er. Det er typisk noget kraftigt metal, der beskytter det yderste af foden. Hvis man taber noget tungt eller skarpt hen over ens fødder, så sikrer dette beskyttende lag altså, at man ikke mister en tå, eller maser foden. Der er også mange jobs hvor man let kan komme til at støde foden imod noget, der ligger på jorden. Hvis du nogensinde har slået din tå ind i en dørkarm eller lignende, så ved du, hvor ondt det kan gøre. Har man sikkerhedssko på, så er ens tæer godt beskyttede, og man undgår smerten.

Sikkerhedssko har eksisteret i årevis, og er ganske udbredte på de danske arbejdspladser. Det er svært at sige hvor mange uheld de har hjulpet med at undgå, men jeg er sikker på, at der er tale om flere tusinde tilfælde. Selvom sikkerhedsskoen er en simpel form for udstyr, så er den altså utroligt effektiv, når det kommer til at nedsætte mængden og alvorligheden af arbejdsskader.

Da sikkerhedssko har eksisteret så længe, så er selve sikkerhedsfunktionerne efterhånden blevet så finpudsede, at der ikke længere er plads til forbedringer. Selve funktionaliteten af en sikkerhedssko i dag, er altså ikke meget anderledes end den var for 10 år siden. Til gengæld har selve det visuelle design ændret sig gevaldigt – og det er faktisk også vigtigt!

De gammeldags sikkerhedssko var ikke særligt kønne. Det var helt tydeligt, at der var tale om arbejdstøj: så længe de var praktiske, så var det ligegyldigt, hvordan de så ud. Problemet er dog, at folk ofte ikke har lyst til at tage grimt tøj på. Alt for mange arbejdere undlod derfor at tage deres sikkerhedssko på, selvom det var farligt og imod reglerne. De nye sikkerhedssko løser dette problem, ved at have et moderne udseende. De ligner de almindelige moderne sko fra skobutikken, og har blot indbyggede sikkerhedsfunktioner.